Управление
• • • Реклама • • •

  
Рекламирай в BGSalsa.info
01 Юни - Международен ден на детето
Новини
01 Юни - Международен ден на дететоПърви юни - международен ден на детето
Международният ден на детето е честван в много страни по света води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. В България по традиция всички шофьори се призовават на 1 юни да се движат и през деня с включени фарове на къси светлини.

Датата 1 юни съчетава в себе си традиции от китайската и американската история. Погрешно е схващането, че комунистическата идеология има нещо общо с Деня на детето. През 1925 година генералният китайски консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони - китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие. Тази благотворителна акция в САЩ съвпада със спомената вече конференция, провеждаща се по същото време в Женева.

На 1 юни 1949 г. е учреден Международен ден за защита на децата. Това става с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. в Москва. За първи път 1 юни е честван през 1950 г. в 51 страни по света.
На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др. Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.


P.S. Колонка на админа ... Чудите ли се, защо съм използвал черният цвят за изписването на един толкова детски празник? Причина една ... знаете екипът на BG SALSA е съпричастен към житейските проблеми, един такъв проблем беше набирането на средства за жизненоважната операция на малката Дари. Е няколко дни преди детският празник, Дари почина в болницата където се състоя уж животоспасяващата за нея операция. Тя няма да усети днешният празник завинаги! А родителите й, са потънали в мъка и скръб, че нещо ценно и свято вече не е с тях. Почивай в мир!КоментариОще актуални новини...


Време за зареждане: 0.03 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2016 39,571,257 уникални посещения