Е, след това кратко(и градивно) откъсване от темата "Лицемерие" в полза на зачестеното дишане може да продължим нататък
Така както вече започнах, лицемерието е физиологична нужда сравнима с въздуха, храната и топлината. Всеки го притежава в репертоара си, като един го ползва повече а друг по-малко. Синоними на тази дума са тактичност, вежливост, услужливост, заетост/под формата на "имам работа"/.Ако някой се сети за други, нека ги допълни.
Ще изброя и хората, които смятам за лицемери:
1.Аз съм лицемер
2.Ти си лицемер
3.Той е лицемер
4.Тя е лицемер
5.То е лицемер
6.Ние сме лицемери
7.Вие сте лицемери
8.Те са лицемери
(не гарантирам за правилност във спрежението на думата
И накрая - най-голям лицемер е този, който най-много роптае против лицемерието на останалите. Факт. Фройд го нарича "проекция"
Тя е бронирана здраво в гърдите,
и бронебойни патрони за нея
няма открити,
няма открити!
Лицемерието(подмазвачеството) е едно чудесно средство за постигане на тъй желания успех в днешно време.Успех,кариера,издигане....Всеки решава обаче на каква цена...И дали е склонен да даде тази цена.Като например душата си,човещината си.Какъв е смисълът обаче,когато постигнеш този успех,поогледаш се и видиш,че си сам,няма с кого да го споделиш....Според мен във всеки човек са заложени абсолютно противоположни качества(добри и лоши).Някои преобладават,други не.А и в зависимост от обстоятелствата,личните интереси,изгоди,ситуации,лични разбирания и убеждения,принципи и т.н. се провокира и надделява едното или другото.Всеки обаче трябва да усети сам за себе си онази тънка граница,когато преминаваш от светлото към тъмното ако може така да се изразя.От ангел се превръщаш в демон,от рая преминаваш в ада и т.н.Малко се поувлякох
Та мисълта ми е малко обща... за живота въобще.Убедена съм,че самият той-животът е изпълнен с противоположности,противоречия...В един момент виждаш нещо като лицемерие,а в друг просто като тактичност(както каза castro).
Ха-ха... започнах да се обърквам от мислите сиЗасега ще спра,ще си ги събера(мислите) и може друг път да продължа...
В тълковния речник пише така: лицемерие-Преструване за угода пред някого,външна проява на доброта и любезност,зад които се крие злонамереност; двуличие,лицемерство
Думата "злонамереност" е ключова за мен в случая,което извиква в съзнанието ми друга думичка:"избягвай" или "не го прави"...
Редактирана от melody на 20.01.2007 в 22:26
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...
karfi4ka писа:
Не знам, Кастро.... - защо смяташ, че тактичност, вежливост и услужливост са синоними на лицемерие?
Защото, когато се усмихваш, без да изпитваш наистина радост, е лицемерие.
Защото, когато поздравяваш някого, когото не понасяш е лицемерие.
Защото, когато вършиш услуга на някого без да имаш желание за това е лицемерие.
Защото, когато се шегуваш а ти се плаче в момента е лицемерие.
Нека не приемаме лицемерието само в неговия краен вариант - злонамереност, скрита зад маска на добронамереност. Лицемерие е и всяка проява на добри чувства, без те наистина да съществуват. Лицемерна е всяка постъпка, която произхожда единствено от добрите обноски - когато ти кажат "извинявай", да отвърнеш "няма нищо" но всъщност си мислиш "идиот"
За да живееш в хармония със обществото, трябва да бъдеш лицемерен иначе тежко ти и горко. Хората харесват тези, които приличат на тях, а за да приличаш на някого ти е нужна известна доза лицемерие.
Чак сега разглеждам по-добре самата дума ЛИЦЕ МЕР, звучи като премерено лице, т.е. такова лице, което съответства на обстановката в момента.
няма открити,
няма открити!
castro писа:
За да живееш в хармония със обществото, трябва да бъдеш лицемерен иначе тежко ти и горко. Хората харесват тези, които приличат на тях
Хъм...не съм съгласна много!? Това означава ли, че прямите, открити и всички онези хора, които каквото им на сърцето, това им е и на езика ... са отхвърлени от обществото.
Този тип хора, може би са лишени от чувство за такт и съобразителност, но пък са истински, честни ...!
castro писа:
За да живееш в хармония със обществото, трябва да бъдеш лицемерен иначе тежко ти и горко. Хората харесват тези, които приличат на тях
Хъм...не съм съгласна много!? Това означава ли, че прямите, открити и всички онези хора, които каквото им на сърцето, това им е и на езика ... са отхвърлени от обществото.
Този тип хора, може би са лишени от чувство за такт и съобразителност, но пък са истински, честни ...!
Castro,и аз не съм съгласна....Защо пък ако си честен както каза Ивето,и тактичен както каза Карфичка тежко ти и горко?!?!И ако ти искаш да бъдеш като другите,без своя индивидуалност,това си е твой проблем!А много често именно противоположностите се привличат,допълват.Не е нужно да губиш облика си!Изобщо избора си е твой!
И все пак аз свързвам лицемерието именно със злонамереност,подлост,лъжа,подмазвачество с користни цели и за лични облаги.
Ама в неделя какви теми сме подхванали,аРедактирана от melody на 21.01.2007 в 13:27
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...
Дълбоко...философски мелоди...
...мисля, че е време за малко .... освежителен офф))
мелоди, карфичка..., кастро..?!Редактирана от sssss на 21.01.2007 в 13:28
Честни и открити... О да, познавам такива хора. Бият се в гърдите и казват на всеослушание всичко, което мислят. Само когато им отърва обаче. И ако не засягат нечии интереси. Иначе са сговорчиви - едни такива тактични, любезни. Един даже направо си казва" Аз съм си открит - вика - винаги си казвам каквото мисля"Само дето човека за когото говори, обикновено го няма. Ако се случи да е там - ей богу, такива благи думи трудно се намират
Вярно, варианта който предлагам е прекалено краен, но това е само пример, който трябва добре да знаем, преди да започнем да съдим някого.
Лесно е да си открит и честен, когато се позоваваш на обществените норми и порядки, когато мнението ти не е в разрез с общоприетото, лесно е да си честен под закрилата на законите - писани и неписани. Но как да е, това си е мое мнение...
Ден трети. Неделя. Реших да прекратя всякаква изследователска дейност завинаги. След два дена усилена работа се оказа, че се нуждая от спешна психиатрична помощ със диагноза - професионален лицемер със сексуални проблеми. Страх ме е да продължа нататък. Ееех, каква благодат е неведението
Та за какво говорихме
няма открити,
няма открити!
Ден трети. Неделя. Реших да прекратя всякаква изследователска дейност завинаги. След два дена усилена работа се оказа, че се нуждая от спешна психиатрична помощ със диагноза - професионален лицемер със сексуални проблеми. Страх ме е да продължа нататък. Ееех, каква благодат е неведението
Та за какво говорихме
Мъдрите хора казват :sud:, че който прави секс - има сексуални проблеми, който не прави - няма.
Аз май предпочитам да имам
Колкото до лицемерието... аз също съм лицемер - вероятно от същата група като теб. Да вземем да изпием по едно лицемерно питие по случая? :beer: Само от лицемерие....:coo:
И какъв е изводът накрая? Че лицемерието,употребено в морално-етично определени дози,в точното време и на точното място е здравословно и "смазва" двигателят на взаимоотношенията,за да не проскърца без време! Редактирана от blue_lipstick на 24.01.2007 в 16:36
don't click this link...
- Би ли ми казал кой път да хвана оттук? - попита Алиса.
- Зависи накъде отиваш - отвърна Котаракът.
- Все едно накъде...- каза малкото момиче.
- Тогава е все едно кой път ще вземеш - рече Котаракът.
Мъдрите хора казват :sud:, че който прави секс - има сексуални проблеми, който не прави - няма.
Аз май предпочитам да имам
Колкото до лицемерието... аз също съм лицемер - вероятно от същата група като теб. Да вземем да изпием по едно лицемерно питие по случая? :beer: Само от лицемерие....:coo:
Ха ха, то май и аз предпочитам да съм във групата на проблемните Макар че, ако се придържаме към дефиницията на мъдрите хора, би трябвало да пращя от сексуално здраве
Ми, хайде наздраве! :beer::alko::beer::alko: (казват че алкохола лекувал от лицемерие и във доста от случаите подтиквал потребяващите го към безкрайно уважение и любов към човешките същества. И... някои техни роднини)
няма открити,
няма открити!
blue_lipstick писа:
И какъв е изводът накрая? Че лицемерието,употребено в морално-етично определени дози,в точното време и на точното място е здравословно и "смазва" двигателят на взаимоотношенията,за да не проскърца без време!
:va::goo::va: Много точно!
няма открити,
няма открити!
blue_lipstick писа:
И какъв е изводът накрая? Че лицемерието,употребено в морално-етично определени дози,в точното време и на точното място е здравословно и "смазва" двигателят на взаимоотношенията,за да не проскърца без време!
:va::goo::va: Много точно!
подкрепям. ама напълно. дори и нецитираното, но написано преди няколко постинга.
има някакви думички като лицемерие и егоизъм, спекулант и манипулатор, които поради неясна причина се възприемат като О, УжасТ!.
няма напълно искрени хора. лицемерието е ежедневие. свързвам го по-скоро с консенсусното поведение в социума. като срещнете съседа в асансьора, казвате "добър ден", нали? макар че изобщо не ви пука добър или не е денят му. този тип негласно договорено поведение прави живеенето съвместно с някакви хора възможно.
така ми се струва, поне....
Ами тя мелъди си е дала труда да провери в речника, вместо да се изказва неподготвена и да бърка "консенсусното поведение в социума" с лицемерието.
Редактирана от mojito dream на 26.01.2007 в 21:17