BG Salsa / БГ Салса
Управление
• • • Реклама • • •

Рекламирай в BGSalsa.info
Преглед на тема
 Принтиране на темата
Лицемерието!
castro
Е, след това кратко(и градивно) откъсване от темата "Лицемерие" в полза на зачестеното дишане може да продължим нататъкSmile
Така както вече започнах, лицемерието е физиологична нужда сравнима с въздуха, храната и топлината. Всеки го притежава в репертоара си, като един го ползва повече а друг по-малко. Синоними на тази дума са тактичност, вежливост, услужливост, заетост/под формата на "имам работа"/.Ако някой се сети за други, нека ги допълни.
Ще изброя и хората, които смятам за лицемери:
1.Аз съм лицемер
2.Ти си лицемер
3.Той е лицемер
4.Тя е лицемер
5.То е лицемер
6.Ние сме лицемери
7.Вие сте лицемери
8.Те са лицемери
(не гарантирам за правилност във спрежението на думата Grin
И накрая - най-голям лицемер е този, който най-много роптае против лицемерието на останалите. Факт. Фройд го нарича "проекция"Smile
Тя е бронирана здраво в гърдите,
и бронебойни патрони за нея
няма открити,
няма открити!

karfi4ka
Не знам, Кастро.... - защо смяташ, че тактичност, вежливост и услужливост са синоними на лицемерие?

http://www.lex.bg/members/karfi4ka
melody
Лицемерието(подмазвачеството) е едно чудесно средство за постигане на тъй желания успех в днешно време.Успех,кариера,издигане....Всеки решава обаче на каква цена...И дали е склонен да даде тази цена.Като например душата си,човещината си.Какъв е смисълът обаче,когато постигнеш този успех,поогледаш се и видиш,че си сам,няма с кого да го споделиш....Според мен във всеки човек са заложени абсолютно противоположни качества(добри и лоши).Някои преобладават,други не.А и в зависимост от обстоятелствата,личните интереси,изгоди,ситуации,лични разбирания и убеждения,принципи и т.н. се провокира и надделява едното или другото.Всеки обаче трябва да усети сам за себе си онази тънка граница,когато преминаваш от светлото към тъмното ако може така да се изразя.От ангел се превръщаш в демон,от рая преминаваш в ада и т.н.Малко се поувлякохGrin

Та мисълта ми е малко обща... за живота въобще.Убедена съм,че самият той-животът е изпълнен с противоположности,противоречия...В един момент виждаш нещо като лицемерие,а в друг просто като тактичност(както каза castro).

Ха-ха...Grin започнах да се обърквам от мислите сиGrinЗасега ще спра,ще си ги събера(мислите) и може друг път да продължа...

В тълковния речник пише така:
лицемерие-Преструване за угода пред някого,външна проява на доброта и любезност,зад които се крие злонамереност; двуличие,лицемерство

Думата "злонамереност" е ключова за мен в случая,което извиква в съзнанието ми друга думичка:"избягвай" или "не го прави"...
Редактирана от melody на 20.01.2007 в 22:26
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...

castro
karfi4ka писа:
Не знам, Кастро.... - защо смяташ, че тактичност, вежливост и услужливост са синоними на лицемерие?

Защото, когато се усмихваш, без да изпитваш наистина радост, е лицемерие.
Защото, когато поздравяваш някого, когото не понасяш е лицемерие.
Защото, когато вършиш услуга на някого без да имаш желание за това е лицемерие.
Защото, когато се шегуваш а ти се плаче в момента е лицемерие.
Нека не приемаме лицемерието само в неговия краен вариант - злонамереност, скрита зад маска на добронамереност. Лицемерие е и всяка проява на добри чувства, без те наистина да съществуват. Лицемерна е всяка постъпка, която произхожда единствено от добрите обноски - когато ти кажат "извинявай", да отвърнеш "няма нищо" но всъщност си мислиш "идиот"
За да живееш в хармония със обществото, трябва да бъдеш лицемерен иначе тежко ти и горко. Хората харесват тези, които приличат на тях, а за да приличаш на някого ти е нужна известна доза лицемерие.
Чак сега разглеждам по-добре самата дума ЛИЦЕ МЕР, звучи като премерено лице, т.е. такова лице, което съответства на обстановката в момента.
няма открити,
няма открити!

melody
castro писа:

Чак сега разглеждам по-добре самата дума ЛИЦЕ МЕР, звучи като премерено лице, т.е. такова лице, което съответства на обстановката в момента.

Понякога може да проявиш и несъзнателно такова лицемерие,за което говориш.От чувство за самосъхранение.
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...

karfi4ka
castro писа:

Защото, когато се усмихваш, без да изпитваш наистина радост, е лицемерие.
Защото, когато поздравяваш някого, когото не понасяш е лицемерие....

В такъв случай синоним на лицемерие е двуличност.
Но да наречем един тактичен и деликатен човек - лицемерен - съвсем не съм съгласна.

http://www.lex.bg/members/karfi4ka
sssss
castro писа:
За да живееш в хармония със обществото, трябва да бъдеш лицемерен иначе тежко ти и горко. Хората харесват тези, които приличат на тях

Хъм...не съм съгласна много!? Това означава ли, че прямите, открити и всички онези хора, които каквото им на сърцето, това им е и на езика ... са отхвърлени от обществото.

Този тип хора, може би са лишени от чувство за такт и съобразителност, но пък са истински, честни ...!

melody
if писа:
castro писа:
За да живееш в хармония със обществото, трябва да бъдеш лицемерен иначе тежко ти и горко. Хората харесват тези, които приличат на тях

Хъм...не съм съгласна много!? Това означава ли, че прямите, открити и всички онези хора, които каквото им на сърцето, това им е и на езика ... са отхвърлени от обществото.

Този тип хора, може би са лишени от чувство за такт и съобразителност, но пък са истински, честни ...!

Castro,и аз не съм съгласна....Защо пък ако си честен както каза Ивето,и тактичен както каза Карфичка тежко ти и горко?!?!И ако ти искаш да бъдеш като другите,без своя индивидуалност,това си е твой проблем!А много често именно противоположностите се привличат,допълват.Не е нужно да губиш облика си!Изобщо избора си е твой!
И все пак аз свързвам лицемерието именно със злонамереност,подлост,лъжа,подмазвачество с користни цели и за лични облаги.

Ама в неделя какви теми сме подхванали,аGrin
Редактирана от melody на 21.01.2007 в 13:27

sssss
melody писа:

Ама в неделя какви теми сме подхванали,аGrin

Дълбоко...философскиSmile мелоди...PfftPfftPfft
...мисля, че е време за малко .... освежителен оффSmile))
мелоди, карфичка..., кастро..?!SmileSmileSmile
Редактирана от sssss на 21.01.2007 в 13:28

melody
И психоаналитичниSmile:uho:

Да,минете по-добре пак на учестеното синхронно дишанеGrin
Редактирана от melody на 21.01.2007 в 13:30

sssss
Ами...да минем, но изследователят..., явно е прекратил своето разследване! Ден трети ... не видях! Smile

melody
if писа:
Ами...да минем, но изследователят..., явно е прекратил своето разследване! Ден трети ... не видях! Smile

Може в момента да е зает лично с изследователска дейност...и открития от първа ръка...Wink

castro
Честни и открити... О да, познавам такива хора. Бият се в гърдите и казват на всеослушание всичко, което мислят. Само когато им отърва обаче. И ако не засягат нечии интереси. Иначе са сговорчиви - едни такива тактични, любезни. Един даже направо си казва" Аз съм си открит - вика - винаги си казвам каквото мисля"Само дето човека за когото говори, обикновено го няма. Ако се случи да е там - ей богу, такива благи думи трудно се намират Smile
Вярно, варианта който предлагам е прекалено краен, но това е само пример, който трябва добре да знаем, преди да започнем да съдим някого.
Лесно е да си открит и честен, когато се позоваваш на обществените норми и порядки, когато мнението ти не е в разрез с общоприетото, лесно е да си честен под закрилата на законите - писани и неписани. Но как да е, това си е мое мнение...

Ден трети. Неделя. Реших да прекратя всякаква изследователска дейност завинаги. След два дена усилена работа се оказа, че се нуждая от спешна психиатрична помощ със диагноза - професионален лицемер със сексуални проблеми. Страх ме е да продължа нататък. Ееех, каква благодат е неведението Smile

Та за какво говорихмеGrin
няма открити,
няма открити!

sssss
castro писа:
Ееех, каква благодат е неведението Smile

Аааааа SmileSmileSmile видя ли, по-добре да незнаеш - по-лесно и спокойно е!

sevar
castro писа:
(...)

Ден трети. Неделя. Реших да прекратя всякаква изследователска дейност завинаги. След два дена усилена работа се оказа, че се нуждая от спешна психиатрична помощ със диагноза - професионален лицемер със сексуални проблеми. Страх ме е да продължа нататък. Ееех, каква благодат е неведението Smile

Та за какво говорихмеGrin

Мъдрите хора казват :sud:, че който прави секс - има сексуални проблеми, който не прави - няма.Cool

Аз май предпочитам да имам Wink

Колкото до лицемерието... аз също съм лицемер - вероятно от същата група като теб. Да вземем да изпием по едно лицемерно питие по случая? :beer: Само от лицемерие....:coo:GrinCool

blue_lipstick
И какъв е изводът накрая? Че лицемерието,употребено в морално-етично определени дози,в точното време и на точното място е здравословно и "смазва" двигателят на взаимоотношенията,за да не проскърца без време! Wink Grin
Редактирана от blue_lipstick на 24.01.2007 в 16:36
don't click this link... Grin
- Би ли ми казал кой път да хвана оттук? - попита Алиса.
- Зависи накъде отиваш - отвърна Котаракът.
- Все едно накъде...- каза малкото момиче.
- Тогава е все едно кой път ще вземеш - рече Котаракът.

http://www.mindistortion.net/iwantyoursoul/?i_am=blue_lipstick]don't click this link
castro
Мъдрите хора казват :sud:, че който прави секс - има сексуални проблеми, който не прави - няма.Cool

Аз май предпочитам да имам Wink

Колкото до лицемерието... аз също съм лицемер - вероятно от същата група като теб. Да вземем да изпием по едно лицемерно питие по случая? :beer: Само от лицемерие....:coo:GrinCool

Ха ха, то май и аз предпочитам да съм във групата на проблемнитеSmile Макар че, ако се придържаме към дефиницията на мъдрите хора, би трябвало да пращя от сексуално здравеGrin

Ми, хайде наздраве! :beer::alko::beer::alko: (казват че алкохола лекувал от лицемерие и във доста от случаите подтиквал потребяващите го към безкрайно уважение и любов към човешките същества. И... някои техни родниниGrin)
няма открити,
няма открити!

castro
blue_lipstick писа:
И какъв е изводът накрая? Че лицемерието,употребено в морално-етично определени дози,в точното време и на точното място е здравословно и "смазва" двигателят на взаимоотношенията,за да не проскърца без време! Wink Grin

:va::goo::va: Много точно! Smile
няма открити,
няма открити!

indra
castro писа:
blue_lipstick писа:

:va::goo::va: Много точно! Smile

подкрепям. ама напълно. дори и нецитираното, но написано преди няколко постинга.
има някакви думички като лицемерие и егоизъм, спекулант и манипулатор, които поради неясна причина се възприемат като О, УжасТ!.
няма напълно искрени хора. лицемерието е ежедневие. свързвам го по-скоро с консенсусното поведение в социума. като срещнете съседа в асансьора, казвате "добър ден", нали? макар че изобщо не ви пука добър или не е денят му. този тип негласно договорено поведение прави живеенето съвместно с някакви хора възможно.
така ми се струва, поне....

my.opera.com/IndraMacondo
mojito dream
Ами тя мелъди си е дала труда да провери в речника, вместо да се изказва неподготвена и да бърка "консенсусното поведение в социума" Shock с лицемерието.
Редактирана от mojito dream на 26.01.2007 в 21:17
Take pleasure seriously!

Отидете до форум
Време за зареждане: 0.09 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2023 41,017,338 уникални посещения