BG Salsa / БГ Салса
Управление
• • • Реклама • • •

Рекламирай в BGSalsa.info
Преглед на тема
 Принтиране на темата
Какво ти трябва за да си.... салсеро?
Samsara
Влюбването според мен е нещо ирационално и не можеш да го напъхаш в правила - да, действително когато научиш повече за обекта (или субекта Smile)) нещата могат да се задълбочат или пък да се разпаднат, но първоначалното чувство за мен поне не идва от някакви обективни и логични подбуди (цвят на очите и т.н.), то е интуитивно... Влюбването те прави щастлив без допълнителни аргументи - тъй като мен салсата (слушане и танцуване) ме прави безкрайно щастлива и затова направих тази аналогия Smile
А за салсата - нямам предвид да си чак толкова невеж, че да не различаваш какво е салса, чача, меренге или танго... Ако трябва да говоря за себе си, достатъчно съм музикална да правя разликата, имам идея и от особеностите на ритмиката, правя разлика между танцуване на 1, на 2... Под "познаване" разбирам в случая задълбоченото познаване на фактология и история - изпълнители, албуми - т.е. в имена и цифри.
Явно разбираме думата салсеро по различен начин - какво е официалното определение? Защото за мен това е човек, който усеща салсата и съумява да я пресъздаде в танц и да въздейства.

Ljube
... Защото за мен това е човек, който усеща салсата и съумява да я пресъздаде в танц и да въздейства.

ех Smile от много време не бях чел тук нещо толкова точно! Да, какъвто и да е етикета за занимаващия се със салса - той първо е човек... и последно, и по средата също е човек... Много често се забравя!

Ако се замени салса с:

- любов;
- приятелство;
- цветове;
- музикални тонове;
- и още много, много...

пак ще е вярно!

Сърдечни поздрави и усмивки! Smile Smile Smile
Трябва да се четат и слушат повече приказки: http://ljube.com/278

http://ljube.com
mira2605
Радвам се, че направи тази аналогия, защото смятам, че обяснява много неща. Разбира се, че влюбването е интуитивно и те прави щастлив, обаче едва ли просто се кефиш на човека без да се интересуваш от него. Смятам, че ако си влюбена, веднага започваш да се интересуваш от човека - не за да го калсифицираш, а просто защото този човек те интересува - от къде е, къде е учил, какво работи, какви са отношенията с майка му и баща му и т.н. Не може да си влюбен и да не се интересуваш от този човек - всичко за него. И чак след известно време на такова опознаване можеш да кажеш - аз го обичам или не. Когато кажеш аз го обичам - в музиката смятам, че тогава можеш да кажеш аз съм салсера.
Колкото до определението зависи кого питаш - салсеро принципно е ИЗПЪЛНИТЕЛ на салса или страстен почитател (фен) на точно този жанр МУЗИКА. САЛСЕРО НЕ Е ТАНЦЬОР НА САЛСА!!!!
Ако кажеш, че си метал (давам този пример защото феновете на метала, джаза и салсата са най-страстни фенове, другите жанрове са по либерални Smile) и не можеш да изброиш поне десетина метал банди, съответно да ги класифицираш, да определиш себе си като фен на някоя от тях и да нямаш отношение относно пеенето, свиренето и въобще изпълнението на новите и старите банди, никой няма да се съгласи с тебе, че си метал. Ти просто си меломан, който слуша и метал музика.
Разбира се че НЕ МОЖЕ ДА ЗНАЕШ ВСИЧКО! Обаче да имаш отношение е най-малкото, за да кажеш, че си страстен почитал на каквото и да е. Например като някой ми каже аз съм фен на Марк Антъни (давам този пример, защото аз съм му болен фен) и ми прати за поздрав I need you know (или нещо от сорта) ми става ясно, че слуша Марк Антъни с удоволствие, но не е фен. Един човек се превръща във фен с подробностите от музиката на изпълнителя, съответно жанра. Ако аз кажа, че съм фен на Металика и знам само Nothing else matters едва ли ще ми повярваш Smile. Пък и нека си го кажем истинският салсеро con mi alma mi corazón y mi mente е доста трудничко да се сътвори в България и въобще извън Латинска Америка, защото музикалните ни спомени и съответно представи са различни. Но все пак смятам, че един човек където и да е по света може да нарече себе си салсеро след определено време и знание за жанра. Аз самата не бих могла да се определя без известни резерви като салсера Smile защото колумбийският стил и кубинският стил салса са ми почти непознати Smile.
Не съществува салсеро, който да няма отношение към това, кой е най-големия в този жанр, кой е добър, кой е посредствен в самото изпълнение на музиката. НА ЖИВО!!!!!!! Този жанр се прави НА ЖИВО!
Съжалявам ако звуча крайно (със сигурност така звуча Smile), но аз съм много страстен почитател на този жанр музика и съответно това си има и минуси Smile

tanyatasheva
Тъй като салсата е и музика и танц, не мога да приема на 100% твоето определение, въпреки че много ти се радвам!Grin Едно хоби изисква много време, затова голяма част от любителите на салса, задълбаваме в изучаването на танца, различните стилове, изучаваме и се наслаждаваме, например как световни и наши изпълнители интерпретират тази музика.Smile Всъщност salsero е по-точно танцьор на салса на испански, bachatero – танцьор на бачата, merenguero – на меренге, rumbero – на румба. В някои случаи означава и изпълнител на съответната музика, мисля. Действително, без познаване за музиката е немислимо и да се танцува като хората (без това да пречи на удоволствието)Smile, да не говорим за случаите, когато не може да се различи салса от гаден комерс. Но подробности за изпълнители и заглавия, повечето хора не знаят, факт! Пак ще припомня случаят, когато Албърт Торес призова дисководещи и инструктори да съобщават от време на време името на изпълнителите на прекрасната музика, на която танцуваме. Обаче хората се дразнят, когато диджеят говори, не знам защо се счита старомодно. И без това диджеите ни смятат за пълни профани, които не ги интересува кой пее и свири, освен за да си изтеглят съответната песен, и са си прави в по-голяма част от случаите.Cool Истината е явно някъде по средата, но за да се изучава салсата в такава дълбочина, се иска наистина много специален интерес. А хората идват, докосват се до салсата, танцуват 1-2 год., заминават си по пътя и не ги интересува повече. Като цяло съм за познаване на музиката, защото танцът произлиза от нея. Smile
Редактирана от tanyatasheva на 27.04.2009 в 15:31
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.

Samsara
След като ми обяснхте ще избягвам това определение, така че остава въпросът, зададен в началото на темата Wink така или иначе етикетът не е толкова важен - всеки може да бъде това, което го прави щастлив...
mira, съгласна съм, че когато си влюбен искаш да научиш повече, но при мен някак това е по-скоро желание да усвоя повече средства за изразяване (движения, фигури) - както думите като учиш език... непрестанно слушам и музиката, но не толкова с цел да науча изпълнителите и песните, а защото ме зарежда и ме прави щастлива... е, научавам тук там по нещо между другото... Имам даже теория, че в ритъма на салсата са закодирани (clave значеше ключ, нали така) всичкото слънце и море на света Smile
Но, както казва Танчето, все още не съм маниак от първа степен като нея Wink

mira2605
Моля да ме извините, че се впускам в пунктуални някакви спорове но това е определението на думата салсеро
One entry found.
Main Entry: salsero, salsera
Function: noun
Language: Spanish
salsa musician
http://www.merria...sh/salsero
Срещала съм и определено като salsa player, което всъщност е салса изпълнител, което включва смятам и танцьорите изпълнители на салса, но в повечето случаи те са изпълнители на всички латиноамерикански танци, докато музикантите се концентрират върху един жанр, на който са най-страстни фенове и съответно за това го изпълняват само него, и съответно за това могат да се определят като салсеро, маренгеро, румберо и т.н. Пък и ако попиташ някой латиноамериканец, кой е най-добрия салсеро много много много вероятно е да ти каже име на изпълнител вокал (или оркестър) и много малко вероятно да ти каже танцьор.
Аз също много ти се радвам Smile Честно казано, когато отида да танцувам и слушам салса и на мен ми трудно да чуя водещият, не за нещо друго, а защото не мога да различа думите, които ми казва Sad обаче ако чуя песен, която не зная, естествено ще поискам да знам коя е и кой я изпълнява. Смятам, че това си е естествено желание, въпреки, че вероятно ако си отишъл просто да купонясваш някак си е трудно да се концентрираш върху изпълнителя (освен ако не те дразни много Smile)
Салсата си е салса - романтика, шугар, сенсуал, дура - това си е салса. Предполагам, че ти визираш поп музиката с някакви латиноритми, което не е салса и да тя е комерсиална (въпреки че и там има убийствени парчета) наистина е много дразнещо да отидеш на салса купон и да слушаш нещо, което не е салса Smile много дразнещо. Обаче това си е купон и той си тече някакси независимо от музиката. Смятам, че не можеш да накараш някой, който не иска да знае, да се впусне в някакъв за него излишен труд да чуе и да се поинтересува. Ако слушаш тази музика само на купона или на курсовете няма начин да разбереш и усетиш за какво става дума. Ако един човек няма желание да слуша тази музика през целия си ден няма как да научи нито изпълнителите нито разликите между салсата и нещо друго. Това е нормално - това е въпрос на страст - няма как да се насили - или я има или я няма. Съответно ако страстта ти е танца, разбира се, че там се концентрираш - това също е нормално. Просто смятам, че е необходимо човек да знае за какво става дума и каква е неговата страст.

tanyatasheva
Може би си права относно филологическия спор за значението на думите, но така или иначе езикът много бързо се променя, както и самият живот, и значението на думата "салсеро" (вече международна така да се каже) се простира вече и върху понятието "танцуващ салса", но това едва ли има някакво значение в случая. Smile Аз съшо както и Samsara, предпочитам на наблегна на танцуването, на начина по който може да се изрази тази музика с движение на тялото.Smile Не ми е достатъчно само да слушам, въпреки че го правя постоянно, но това е за да разбера по-добре самата музика, ритмиката и, да я почувствам, тя да проникне в мен така, че да мога да я изтанцувам истински. Винаги когато слушам салса, си я представям в движения, в танц. Понякога ми е даже мъчително да слушам, без да танцувам, или поне да гледам как някой танцува. Въпрос на страст, както казваш. Smile Като ми мине тоя мерак, ще се дообразовам откъм имена на изпълнители и песни, не че нямам желание.Wink
Редактирана от tanyatasheva на 28.04.2009 в 00:08
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.

mira2605
Аз вече казах, че салса изпълнител би трябвало да включва и танцуващ салса, но предимно и най-вече салса. Просто при хората, които се интересуват от танци те едни пет минути са салсеро други пет минути са маренгеро, после са бачатеро Smile ... в смисъл мисля, че въпроса със салсерото стои най-вече в ключовото страстен фен - музикант, танцьор, слушател... въпроса е да е страстен фен на точно тази музика и танц, а не принципно на латиноамериканските танци и музика. От там на сетне никой няма да те изпитва Smileколко и какво знаеш Smile щом точно тази музиката те кефи и те изпълва изцяло и ако можеш да усетиш величието на музиката и танца точно в този жанр музика смятам, че не е необходимо да се доказва каквото и да било, защото ти сам постепенно започваш да разпознаваш и музикантите и разликите и т.н. Просто смятам, че всичко е въпрос на това да знаеш, че това е точно музиката салса, която ти искаш да изразиш, чрез танц. Точно тази музика да е твоята музика за да кажеш, че си салсеро. Не музика, на която може да се танцува танца салса, а музикалният жанр салса е този, който те кара да се изпълниш с желание да изразиш себе си чрез танц. Все пак това изисква известно натрупване на знание за музиката и нейните изпълнители. Това е, което исках да кажа, не смятам, че рецитирането на изпълнители и групи в несвяст (най-малкото защото и аз не мога да го направя Smile) те прави салсеро, страстното желание да слушаш (в моя случай) или танцуваш (във вашият) точно тази музика е това, което те прави салсеро/а. Samsara и аз смятам, че в тази музика е събрано цялото слънце и море, защото латиноамериканците са си ги събрали по земите Smile, в тялото, кожата и душата (в повечето песни всичко се доказва с тяло, кожа и душа и отвреме на време сърце Smile) Иначе мене пък ме дразни, ако около някой изпълнител се мотка балет Smile, пречи ми да го чуя. Но понякога така ми се танцува, като чуя някое парче, че свят ми се извива Smile
Редактирана от mira2605 на 28.04.2009 в 22:34

Отидете до форум
Време за зареждане: 0.36 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2023 41,017,304 уникални посещения