BG Salsa / БГ Салса
Управление
• • • Реклама • • •

Рекламирай в BGSalsa.info
Преглед на тема
 Принтиране на темата
Горчивината след Коледен Салса Бал 2010
lubo_afc
(Постнах днес по-рано това във facebook, много хора харесаха написаното и се съгласиха с мен, затова се реших да го постна и тук - в една по-специализирана салса аудитори)

Измина един дългоочакван Коледен салса бал, с един още по-дългоочакван (поне за мен) гост – Джони Васкес. Незнам защо, но имам малко горчивина след всичко това, не, не ме разбирайте погрешно, изкарах си добре, видях се с хората който харесвам и обичам от цялата страна, танцувах много (смених 3 фланелки), Джони Васкес е ГОЛЯМ, много ГОЛЯМ, за което не се съмнявах, но той го доказа отново. Лично аз съм доволен и от музиката на Калин Вельов и Tumbaito, а също така и от Mango Duende, за работата на DJ Dian, DJ Alex, DJ Dobcho смятаме излишно да коментираме - перфектни.

Ето няколко от нещата поради което още ми е по-скоро горчиво отколкото супер яко, както трябва след такова събитие (ще кометирам от състезание до края на Коледния салса Бал в 03:00):

Обявени бяха цени от 15 лв. САМО за състезанието, което се явяваше “ Финал за Купа България 2010 г. ”, добре. Но не се сещам каква беше идеята на тези събития ..... явно не е да видят повече хора, че България има страхотно талантливи таньори, достойни за призови места на много международни конкурси и състезания. Хората присъстващи в залата в никакъв случай не бяха повече от 150. Според мен това е адски жалко, дори най-жалкото в тази страхотна вечер - празна зала за финала на Купа България, това ли заслужават най-добрите танцьори в България

Лично аз, гледах 2 от кръговете на живо, а сега и финала, нищо, че знам хореографиите, а дори и грешките на състезателите, но бях там, подкрепях отборите и двойките от двете девизии „аматьор” и „професионалисти” заради който бях отишъл и се забавлявах. Тук искам да поздравя Мирелка и Ники, Захари и Ина и Los Pambos dance team за тяхните заслужени победи и също така и всички техни подгластници в този финал.

Но тук доиде и първото ми разочарование, не от класирането, а от това, че въпреки, че състезанието е отделено с такса САМО за него, резултатите ще научим след повече от два часа и половина, защо се питах аз, всеки кръг се обявяват малко след последното представяне, защо сега е необходимо повече от 2 часа за да се обиви този резултат. Едва ли вината е на журито, след като дори бяха похвалени от сцената, че оценяват участниците бързо.

Журито: лично аз смятам, че журито е съставено само от професионалисти, хора танцуващи от много години, участващи като състезатели и съдии в многобройни танцови прояви и не се съмнявам в тяхната безпристрастност, точност и умение да преценяват най-достойните сред достойни.

Шоуто: Голямата грешка, която се допуска на повечето прояви в България, заради което шоуто става дъло и отегчително е, че се допускат всички поискали, а другата грешка е, че се представя една и съща хореография и на състезанието и на шоуто. Ако беше нещо по-специално подбрано, нещо специално за случая подготвено + десерта на вечерта – Джони Васкес щеше да има повече позитиви от това, щяхме да имаме повече време за танци, но за повечето време за танци след малко.

Чух от приятели и познати от други градове за още проблеми около тяхното предвижване и настаняване в София. Ето един цитат: „нещото което мен ме раздразни най-много касаеше нощувките и транспорта. Беше обещано че ще имаме нощувки срещу 18 лв. и транспорт от Варна до хотела, от хотела до НДК и от хотела до Варна. В последния момент нощувките се оказаха по 30 лв, а транспорта беше до Ал. Невски и в 8 часа сутринта сънени и уморени трябваше да мъкнем багажи в дъжда до хотела. Транспорт до НДК нямаше”. Тук ще добавя нещо като прелюдия за последния абзац изписан от мен: НДК, май не е най-доброто място за този бал, с умиление се сещам за миналогодишния, едвам си тръгнах в 04:30 ч., а причината беше все още неувереността ми като таньор, не, че сега съм страшно уверен, но поне знам, че мога да танцувам.

За мен отношението в края на вечерта беше най-обидното и грозно нещо, заради което не усетих красивата, приятна и сладка емоция на Коледния салса бал, а все още усещам горциви нотки. Казано било, че ще до 03:00 ч. , добре казано e предварително, но след като е прозвучала поредната песен да ни се каже, че е била последна, това не развали, това уби вечерта. Много от нас нямахме идея, че края, ще е в 03:00 ч. , дори и не подозирахме, че ще е точно в 03:00 ч., та дори в неделя на поредното парти, често се танцували до 03:00 ч., дори на по бира с приятели ако започнем от 23:30 ч. ще завършим вечерта след 03:00 ч., а със сигурност ще ни попитат поне час преди края за последни поръчки, но в случая с Коледния салса бал нямаше последен танц, ние мислехме, че е поредния, а то бил последния ........ а след като няколко човека импулсивно извикаха „уууууууу” ни се отговори, че тези викове да си ги пазим за „Салса +” ..... ето това отношение „чаках”.

П.С. всички знаете, къде ходя на танци, че обичам да ходя на всякакви събития, независимо кой ги организира, че посещавам партита в София, Пловдив, Перник, Плевен, Боровец и т.н. опитвам се да не правя сравнение между събитията, опитвам се да гледам на всяко едно по отделно, но в този случай не издържах, а няма и нищо лично към хората стоящи зад организацията на това събитие, защото съм посещавал предишни тяхни и съм усещал тогава красивата, приятна и сладка емоция на салсата, но сега уви.

P.S. 2 – сори за грешките в текст, а те не са една и две

novator
Преди две седмици парламентът прие промени в Закона за конфликт на интереси.
Чудите се защо материал за салсата започва с това изречение? Сега ще ви обясня.

На 4-ти декември 2010, в зала 3 на НДК, по време на Коледния салса бал се проведе финалното състезание по салса за купата на България, организирано от БГ Салса Фиеста Тийм. Надпреварата, която тече през цялата година, беше оспорвана и във финалния й кръг. След като се представиха пред малкото публика (обяснимо за нетипичния следобеден час на състезанието, а и предвид цената на билетите), участниците в големия финал бяха класирани така:

Професионални двойки
Александрина Стойнева и Захари Захариев
Алфредо Торрес и Жоржет Илиева
Валентин Стефан и Симона Петрик (Румъния)

Отбори
Los Pambos Dance Company
Fantasia Dancers Team
Malambo Dance Team
Alfredo Style Team

Аз НЕ съм бил на предишните кръгове от състезанието.
Аз НЕ разбирам от салса.
Аз НЕ съм безпристрастен, защото имам много общо с единия от отборите.
Но въпреки това имам правото да кажа „Тук нещо не е наред“.
Не е наред, защото:
Съпругата на Памбос (ръководител и хореограф на отбора-победител) – Мария Агапиу – е един от шестимата съдии.
Ученикът на Памбос (ръководител и хореограф на отбора-победител) – Кики Какоулис – е един от шестимата съдии.
Треньорът и хореографът на спечелилата първо място двойка – Владо Божилов – е един от шестимата съдии.
Ръководителят и хореографът на спечелилия второ място отбор – Ерик Лалта – е главен съдия на състезанието.

Впрочем самият Памбос е толкова обвързан с домакинстващите състезанието – BG Salsa Fiesta Team, че така и не успя да обясни на водещата Жана от ТВ 7, че не е организатор на събитието по време на интервю два дни след бала.

Хайде сега да си говорим за конфликт на интереси. Законът за конфликт на интереси е създаден, за да предотвратява и разкрива конфликт на интереси. Шурабаджанащината демек. С последните промени от миналия месец се създава и специална комисия, която ще следи за това. Какво ли би решила въпросната комисия за едно такова състезание с едно такова жури?

А да го погледнем и от друг ъгъл – може би класирането е вярно. Може би победителите са наистина най-добри. Това не смея да оспорвам, защото не разбирам от салса. Но как мога да съм сигурен? Как самите победители могат да са сигурни, че са заслужили мястото си при толкова явна конфликтност на интереси? Как другите състезатели и публиката да ги приемат за най-добри, когато никой не може да се направи, че не вижда нещо толкова очевидно като „връзки, връзки и пак връзки“? Мисълта ми е, че композирано по този начин, журито не върши услуга на никого. Включително (най-вече) на победителите.

Законът за конфликт на интереси не е приложим в случая със състезанието по салса. Защото се отнася само за лица, заемащи публична длъжност (което ми напомня, че въпросното състезание е подкрепено от Столична община). И тъй като няма закон и комисия, които да следят за конфликт на интереси в подобни състезания, остава да се надяваме единствено на съвестта на организаторите. А тя за момента мълчи.

Източник: bgdancer.info
Редактирана от admin на 08.12.2010 в 13:33

lubo_afc
Първо не си изчерпателен :

Съдиите са седем
Илия Вълков, Елена Бали, Мария Агапиу, Моника Стоянова, Владо Божилов, Кики и Ерик Лалта - дано не бъркам имената, че ги пиша по памет

Елена Бали - бивш инструктор в школата на Памбос -
Моника Стоянова също е бивша ученичка на Памбос
Оказа, че че Памбос не е завладял в неговия мафиотски кръг само съдията от Бургас.

На тема съдии не сте прави, защото съм виждал оценки и знам как Мария е слагала слаби оценки на Отбора на Лос Памбос Денсинг Център, ка преди време е слагала отбора който беше уж втори пред този борещ се за първо място и тн. защото гледа реално, а ако човек познава Моника, Елена, Кики, Владо Божилов ще знае, че на тях не може да им се влияе и те гледат реално на нещата.
Гледайте пак хореографиите на отборите, там ясно си личат грешките на всеки един от тях

А за Захари и Ина никой няма право да каже една лоша дума, аз лично смятам това за богохулство. Това са участниците който единствено могат да се нарекат сред всички участници в категория "професионалист" - заслужили своето място.

Победителите са заслужени с оглед на хореографии като съдържание, тайминг, изпълнинее, допустими елементи, грешки и тн.

В интервюто пред ТВ7 той ясно каза, че не е организатор на Коледния салса бал и каза, че Стефан Еленков е организатор на това събитие. Два дни чета из нета коментари на това негово интервю, явно за тези шест минути доста е жегнал салса обществото, а дори беше мил, усмихнат и добронамерен .....
Редактирана от lubo_afc на 08.12.2010 в 14:12

molestosa
Любо, не те знам къде ходиш на уроци и не ме интересува, ама приеми приятелския ми съвет - въздържай се да даваш определения, за които явно не разбираш какво означават.
Тук в бгсалса са се развивали големи полемики, не мисля че на някого са нужни и сега.

patence_to
lubo_afc написа:
А за Захари и Ина никой няма право да каже една лоша дума, аз лично смятам това за богохулство. Това са участниците който единствено могат да се нарекат сред всички участници в категория "професионалист" - заслужили своето място.

Победителите са заслужени с оглед на хореографии като съдържание, тайминг, изпълнинее, допустими елементи, грешки и тн.

Относно тази част просто мога да кажа есно голямо ХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХА Ho HoHo HoHo Ho
С по-горе написаното за пореден път разбрах колко зле е полжението в БГ Sad Sad Sad

EDIT: admin - коригиране на таговете
Редактирана от admin на 08.12.2010 в 15:40

tino1904
Ще си позволя и тук да си копирам мнението в отговор на novator:
Чудя се- защо задаваш все риторични въпроси? Нещата в салсата, гимнастика, спортни танци, както и в управление на самата държава си остават все същите през годините- факт! Аз бях част от един от отборите и съм професионалист в салсата, а и не само, но също така съм гледала видео и мога да ти предложа моето класиране, основано на увиденото- моето лично мнение, пак ти прицени дали ми е верен погледа върху нещата:
Профитата:
1. Алфредо и Жоржет;
2. Захари и Ина;
3. Валентин и Симона.
При отборите:
1. Алфредо стайл;
2. Фантазия;
3. Памбос.
За мен Фантазия за момента са най- добрите, но направихме някои грешки, затова смятам, че бяхме за второ. Още веднъж казвам- това е моето мнение, основано на това, което видях и анализирах, а журито... Там наистина не трябва да има хора, които по един или друг начин са свързани със състезателите- аз бих искала да ме оценява един ден съдия от ранга на Нешка Робева- за нея знам, че не обича да бъде въвлечена в схеми и има реален поглед върху качествата на изпълнителите. А от комисии няма никакъв смисъл- и там влизат батко и братко и корупцията расте още повече-пак мое мнение, пак основано на наблюдения- лични. Поздрави- Елена.

flier
Гледам, че molestosa има отговор на всичко. Да видим как ще отговори на този въпрос:
"Защо Алфредо излезна с нова хореография на 4 Балканския Салса Фестивал?" след като в правилата изрично го забраняват!!! Или може би Алфредо предварително е знаел, че и да стане проблем после ще му се размине, а не би трябвало! Редно беше Алфредо и Памбос /неговия отбор също се появи с нова хореография/ да бъдат дисквалифицирани!!!
Колкото хитро, толкова и не честно да излизат на Балканския с нова хореография - това им дава 2-а огромни плюса: излизат с нещо ново; имат повече време за тренировка до финала. Не е честно спрямо другите? Те защо да се състезават догодина?

То същия въпрос важи и за Памбос...

Също така, подкрепям идеята оценяващите състезанията съдии да НЕ са българи/да нямат активност в българската салса/. Разбирам, че това голям разход на организатора, но може поне за финала да бъде осъществено.

Поздрави на Ина и Захари за доброто представяне. Поздрави на Алфредо за хитрия=подъл начин да застане на финала на песента на freestyle-а точно пред другата двойка ... Аз много го харесвам Алфредо, но едва ли в Тропикана на това са го научили. Който е гледал състезанието знае, знае за какво говоря.

www.salsaritmo.org
molestosa
Eй, ама някои хора и като печелят, не знаят как да го правят. Имам de ja vu от по-миналата година. Grin

molestosa
flier и с удоволствие бих ти отговорила, но мисля че ти не искаш всъщност да знаеш каквото и да е, а да си пишеш само.

flier
Хаха, грешно мислиш. Виж аз съм с 5-6 коментара за 3 години. Докато твойте 84 /май само ти си пишеш/.... ти просто бягаш от отговора.
Редактирана от flier на 08.12.2010 в 17:18

www.salsaritmo.org
molestosa
Ами не знам кой си, за да знам как да ти обясня. Виждам че си ядосан ми силя че няма да ме разбереш, защото не искаш.
кой къде обикалял на фрийстайла... ами това го правят и Оливър и Луда, и Хесус Апонте и Мариелис, но не знам ти дали ги знаеш кои са, за да ти ги давам за пример. За мене едно танцово състезание би било по-интересно ако има такава динамика и смяна на позициите, това не е нещо ново, измислено от Алфредо или от Тропикана. Просто ти не знаеш, за съжаление...

boo
Flier, аз пък мисля, че много по-добре е да има нови хореографии, защото на мен (човек от публиката) ми писва по цяла година да гледам едно и също, за което всеки път плащам повече и повече. И мисля, че е много по-трудно да излезеш с нова хореография, а не да си танцуваш цяла година една и съща. За самите танцьори е по-рисковано, ако излязат с нова и по-малко репетирана хореография. Иииии ...миналата година Кики и Ели на финалите танцуваха чисто нова хореография, ти къде беше да вдигнеш тревога?

flier
Хаха ти не четеш правилно. Знам кои са всичките много добре и съм виждал как Оливър го прави. Алфредо и Захари направиха една смяна повреме на танца - това е СУПЕР. Но пак казвам - виж финала на песента, накрая .. крайната позиция преди поклона. Явно на теб трябва да ти се обяснява, не на мен.
Ти пак бягаш от отговора, което е ясно. Аз съм от състезателите, това променя ли нещо?

www.salsaritmo.org
flier
Boo, много си прав! Щеше да е най-добре да е задължително всички да са с нови хореографии. Но трябва да е обявено. А то е забранено.... Защо не излезнаха с нова хореография на финала? Защото един кръг преди финала не е толкова рисковано и това им е като генерална репетиция. Ако Ина и Захри бяха направили веднага след Балканския нова хореография щяха да имат много по-малко време и тогава щеше найстина да е рисковано.

А Памбос си танцува състезателната хореография и за шоу и за състезание Smile
Редактирана от flier на 08.12.2010 в 17:30

www.salsaritmo.org
molestosa
Не бягам от никакви въпрос - просто явно там им е спряла музиката. Сега сигурно ще кажеш че Алфредо знае къде ще спре и музиката за фрийстайла. Щом си състезател, би трябвало да ги знаеш тия неща. Музиката може да спре и по средата на въртене или фигура. Явно се е паднал транзитен момент - дай да линчуваме ди джея - вероятно като е видял че Алфредо и Жоржет минават пред Ина и Захари, нарочно е спрял музиката там. Smile Пък и те е можело да се дръпнат като са видели къде са, повечето хора нямат очи на гърба си.

Слушай, налага ми се да излизам за малко, ако ми остане време по-късно, ще ти пиша пак. Пожелавам ти да се успокоиш малко.

tino1904
Най- интересното беше, че някога Алфредо и Петя бяха порязани от "уважаваното" от мен жури за това, че закъсняха няколко мига за финала; същото се получи и с отбора на Памбос на Боровец, но спечелиха, а Фантазьорчетата бяха перфектни и загубиха. Ех- двойни стандарти, бизнес интереси, мръсни игрички! Радвам се за взетото решение от Фантазия повече никога да не стъпва на състезателната сцена на България.

flier
Хаха, като гледам твойте коментари от 1 до 86... ти трябва да се успокоиш. 1/2 от коментарите ти molestosa са в някакви караници. Аз рядко пиша тук или пък във facebook за такива неща. И аз съм човек, нормално този път и аз реагирах остро.

Искам и публиката да разбере как стават нещата. /Та защо викаш Алфредо беше с нова хореография?/

Права си molestosa, може музиката да спре по всяко време. Но явно ти не си танцувала... това не беше случайно, аз бях точно отзад и гледах.

tino1904 fantasia dancers дори от 10 школи да събере танцьори, пак няма да бие Памбос Smile
Редактирана от flier на 08.12.2010 в 17:48

www.salsaritmo.org
boo
Flier, всяка година става все по-зле Smile Видя ли колко публика имаше сега и каква? Като гледам как всички се отказват и да участват...догодина няма да има нужда от състезания Smile А така ли трябва да бъде? Организаторите много сериозно трябва да помислят върху това...иначе...

tino1904
flier- ама ние ги нямаме за конкуренти- както искаш го разбирай. И тук не става въпрос за школи, а за класа, висока при това- на световно ниво.
Редактирана от tino1904 на 08.12.2010 в 17:53

Evgeni
Иска ми се и ние да изразим мнение по повод Българското състезание по салса, понеже виждаме, че нещата са се размърдали след половин година пълна апатия в БГ салса средата. За нас състезанията винаги са били важни, и са дали началото на развитието на много танцьори, които в момента имат школи из цяла България, и пътуват в чужбина като инструктори на международните фестивали.

В статията за конфликта за интереси много добре е засегнат проблема, поради който българското състезание се превърна в пълна пародия. Съдиите, всеки от който свързан с българската салса, носи своя субективен елемент, своята неприязън към някоя от двойките или отборите. Такова жури никога няма да може да оцени реално танцуването на двойките, защото за него винаги ще има и втори фактор - кой е по-изгоден да спечели, с кой не се разбира, кой го дразни, кой му се мазни и му се прави на голям приятел, кой да бутне надолу, за да може неговите хора да са по-нагоре.

Точно по тази причина много от клубовете се отказаха от състезателна дейност.

Една голяма част от международните инструктори имат желание да съдийстат. Тито и Тамара, Лиус Ваксес и Мелиса, Джони Васкес, Тропикал Джем, и т.н., са все хора, несвързани с българската салса, създали сегашния салса стил, който всички ние танцуваме на партита и уроци. И освен това са се доказали като изключително коректни съдии.

И тук идва най-големият проблем – без международни съдии, няма кой да даде адекватна оценка на танцуването ти, и адекватни съвети как да станеш по-добър на САЛСА. А без тази адекватна оценка, всички тъпчат на едно място, малко хора имат възможност да пътуват в чужбина, състезателите не се развиват, и всички стоят на едно място, докато в Гърция, Турция и Румъния ни надминават.
Просто твоят съдия ти дава висока оценка, другият ти дава ниска, и ако имаш 5 съдии в журито, ставаш първи, дори и да те унижат на freestyle и да покажат на всички в залата точно колко не можеш да танцуваш САЛСА ( както стана в НДК на Коледния бал с една ‘богоизбрана’ двойка).

Няма да навлизаме в подробности, понеже може да се изпишат хиляди неща за нагласените състезанията през годините. В този съдийски състав, състезанието ще бъде погребано съвсем скоро. Много двойки и тимове вече са се отказали от състезанията. Конкретно нашият клуб – танцов клуб “Паланте”, и нашите 4 състезателни двойки, 1 професионална двойка, 3 двойки непрофесионалисти, и един тим, няма да участват на БГ състезанието, докато не бъдат сменени българските съдии.

Надяваме се, че както ние, така и другите български състезатели, ще можем да бъдем отново на една сцена тук в България, в едно нормално и справедливо състезание.

Успех на всички,
Евгени и Лили
Танцов клуб “Паланте”

http://www.palante.eu
Отидете до форум
Време за зареждане: 0.14 секунди Copyright BGSalsa.info / JokerDesign © 2006 - 2023 41,017,304 уникални посещения