|
Музикалните инструменти
|
| melody |
Публикувана в 12.12.2006 в 21:09
|

Известен

|
http://www.salsad...nts_en.htm
Редактирана от melody на 12.12.2006 в 21:26
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...
|
| |
|
|
| El Doctor |
Публикувана в 13.12.2006 в 12:13
|

Известен

|
Мелъди, браво!
Както винаги на ниво с информацията.
Ето няколко думи и от мен за няко от инструментите.
Почване с като че ли най-непознатото "Güiro":
Гуиро е инструмент от традиционната музика на Пуерто Рико; подобни инструменти са познати и в други части на Централна и Южна Америка и произхождат от пред-Колумбовата епоха /1492 г./. На повърхността на сух плод на растение от семейството Cucurbitaceae /пъпешите и краставиците са от това семейство също/ се издълбават паралелни ивици. Инструментът се хваща с лява ръка, с пръст поставен в дупка на дъното му за да се задържи на място. Дясната ръка държи пръчката “пуа” и чрез допир до нарезната повърхоност се произвеждат звуците.Обикновено подобно на “маракас” гуиро-то се държи от певеца.Често се използва при салса бандите най-често в cumbia ритъм секцията.
Съвременните “гуиро” са от метал, пластмаса и фибростъкло; “пуа” се прави от метал и дърво или кост, черупка, бамбук, керамика и пластмаса.Дължината на гуирото е около 25-35 см. В Доминиканската република подобен инструмент от метал се нарича “Гуира”.
Най-ранните писмени данни за наличието на гуиро датират от 1788 г. Нарича се още: Calabazo, Guayo, Ralladera, Rascador.
|
| |
|
|
| thunderchief |
Публикувана в 13.12.2006 в 12:17
|

Известен

|
Докторе, гуирото не намира чак такова приложение при салсата. Всъщност звука който произвежда е "ча-ча-ча"
Climbing to the sky. Never wonder why. You are a tail gunner.
|
| |
|
|
| sssss |
Публикувана в 13.12.2006 в 12:18
|

Известен

|
El Doctor, къде може да се намери информация за историята на отделните салса инструменти?! |
| |
|
|
| El Doctor |
Публикувана в 13.12.2006 в 12:27
|

Известен

|
Claves е като че ли един от най-познатите инструменти, особено за любителите на ча-ча. Представлява две дебели пръчки с дължина около 20-30 см. Обикновено се правят от дърво, но в днешно време се произвеждат и от фибростъкло или пластмаса. При удара едно в друго се произвежда незабравим ясен звук “clicking noise”. Често могат да бъдат кухи за по-добър резонанс. Клавес са основен инструмент в афрокубинската музика на Сон и Салса. Изплозвта се и при джаз музиката.Основният принцип за звукопроизвеждане при “клавес” е да се даде възможност на една от двете части да резонира добре.Обикновено едната пръчка се хваща с недоминиращата ръка леко с пръстите и длан обърната нагоре.Доминиращата ръка здраво хваща другата част като палка за барабан и удря върху първата в нейния център. |
| |
|
|
| El Doctor |
Публикувана в 13.12.2006 в 12:51
|

Известен

|
А сега conga: Е, това е най-любимият ми инструмент, без него “няма как” :-) . Представлява основна част от афрокубинската музика, обикновено е висок, тесен барабан , най-вероятно проrзхожда от конгоанския Макута барабан.Често в Централна Америка вместо оригинална конга се използват отрязани варели от петрол с най-различни дължини.Лично съм слушал и виждал какво се получава :-).Оригинално, майсторско, но не е същото...
Съвременните “конга” се правят от дърво или фибростъкло.Удрят се с пръстите и дланта на ръцете. Типичните конга са с дължина около 75 см. Правят се и с различна големина и от най-големите към най-малките носят симпатични имена като: supertumba, tumba, conga, quinto, requinto, ricardo.
Свири се седнал или прав. Изпълнителите на конга се наричат congueros. Понятието “конга” става популярно през 50. години на миналния век. Тогава, както всички знаем, постепенно джаз, сон и други влияния от латино музиката се преливат, появява се “мамбо” и постепенно идва понятието “салса” и т.н.
|
| |
|
|
| El Doctor |
Публикувана в 13.12.2006 в 13:07
|

Известен

|
Е, това което държа в ръцете си на аватара и чат-пат нося по партита е Maracas или както се нарича също “rhumba shakers”, “shac-shacs”. Прави се от кух плод подобно на гуиро-то от “cuia” или кокосов орех , пълни със сухи зърна на бобови растения. Правят се и от кожа, пластмаса, дърво; може да се украсяват и т.н. Те са двоен инструмент, може и с различни големини на двете части.
Въпреки че инструментът изглежда прост, се изискват определени умения за да се “свири” на него.Особено той се популяризира през 50. години на миналия век от Винсент Лопес в неговите радиопрограми. Използва се за изпълнение на латино музика, но и за поп и класическа музика, дори рок енд рол.Особено е популярен в Колумбия, Куба, Венесуела и Бразилия.
|
| |
|
|
| El Doctor |
Публикувана в 13.12.2006 в 15:06
|

Известен

|
Е, Timbales представлявят цилиндрични барабани подобни на тамтамите , но с по-високи тонове. Представляват много важна част от афрокубинската музика.Обикновено са направени от дърво или метал.
Обикновено музикантът свири прав.Използват се палки като при барабаните, но не са конфигурирани /без глава/ и са по-тънки.
На този прост инструмент може да се демонстрира страхотно майсторство и един от най-добрите timbaleros е не кой да е, а Tito Puente.Неговите изпълнения на тимбали са цял спектакъл.
Bongos са двойка малки барабани, направени от дърво, метал или композитни материали, те са свързани с дебело парче дърво.Държат се между коленете на bongocero.Може да се използват пръсти на ръцете или палки за звукоизвличане.Имат различни размери и е интересно да се каже че по-големият е “женската”- hembra, а по-малкият е “мъжкият” –macho.
Bongos има много голямо значение за стиловете Changui и Son , които произхождат от провинция Oriente в Куба .Едни от първите записи на бонго са на култовите оркестри от 40. години на миналия век - Septeto Nacional и Sexteto Habanero .
Произходът на бонгос е най-вероятно марокански, подобните инструменти там се правят от глина и кожа.Има пряко връзка между арабското присъствие в Испания до 1492 година и пренасянето на този инструмент в Новите земи. Любопитно е ,че някои път фламенко-то се акомпанира и от бонго.
|
| |
|
|
| thunderchief |
Публикувана в 13.12.2006 в 15:16
|

Известен

|
Да допълниме само гусин Доктора,
Конгите практически са основния ритмозадаващ (вах ква думичка ) инструмент в салсата. По тях е най-лесно да се ориентира човек къде в музиката му е 1.
Клавето всъщност има два вида звучене. Клаве 2/3("та,та/та,та,та" и клаве 3/2.
И понеже виждам че гусин Доктора споменава изпълнители, редно си е като пишем за конгите да упоменем 'El Rey' Барето и Монго Сантамария.
|
| |
|
|
| El Doctor |
Публикувана в 13.12.2006 в 15:25
|

Известен

|
thunderchief писа:
Да допълниме само гусин Доктора,
Конгите практически са основния ритмозадаващ (вах ква думичка  ) инструмент в салсата. По тях е най-лесно да се ориентира човек къде в музиката му е 1.
Клавето всъщност има два вида звучене. Клаве 2/3("та,та/та,та,та"  и клаве 3/2.
И понеже виждам че гусин Доктора споменава изпълнители, редно си е като пишем за конгите да упоменем 'El Rey' Барето и Монго Сантамария.
Е, гусин Тъндъре, мерси!
То може да се пише много , много, ама да не натежим още отегчително, но пояснениета ти са уместни ... За конгите цяла книга може да се напише, ама да не отнемаме дръзновението на много хора на които това им е работата.Поздрави! |
| |
|
|
| rumbarumbero |
Публикувана в 13.12.2006 в 16:09
|

Фен

|
Доктора май тук си е в стихията |
| |
|
|
| Joli |
Публикувана в 13.12.2006 в 16:19
|

Фен

|
Много благодаря на Мелоди за идеята и на Доктор-а за разясненията Кратко и по същество - точно това беше нещото, което си търсех преди време, когато за първи път се запитах от какво се прави "сосът". А сега даже и на български език - какво повече да иска човек
Вероятно Докторът ще напише и за campana, но да споделя и аз за "преживяванията" си с нея Преди време едновременно и независимо едно от друго бях чувала/чела за campana, cowbell и в музиката отчетливо долавях един един особен инструмент, който ми помагаше да си намирам 1 и 3, но не знаех, че те били едно и също. Доколкото разбирам, това една голяма хлопка (нещо като това, което окачат и на нашите добичета), по която удрят и създават този хубав отчетлив звук. Извинете за любителското обяснение, но изпитвам особена симпатия към този инструмент, който толкова помагаше на бедните ми начинаещи уши все пак да успеят да хванат някакъв ритъм в цялата тази бъркотия от звуци, която в началото ми беше салсата  |
| |
|
|
| timbarumbero |
Публикувана в 13.12.2006 в 16:24
|

Фен

|
Да, Докторът го знам аз този палавник , ама що ли е пропуснал кампаната?Да, най-проста хлопка и се закача най-често на"лос тимбалес", може да се види на снимката.Простичко, но важно, помага както казва и Жоли. |
| |
|
|
| thunderchief |
Публикувана в 13.12.2006 в 16:25
|

Известен

|
rumbarumbero писа:
Доктора май тук си е в стихията 
Няма лошо. То и без друго тия дето това им е работата много рядко разказват за инструментите и е добре че се намира човек като Доктора да ги отмени
|
| |
|
|
| El Doctor |
Публикувана в 13.12.2006 в 17:29
|

Известен

|
Да, campana буквално /камбана/ си е камбанка , малка скромна , с различни размери и звучене ,и жоли, права си, мнага важна.Бих добавил че старите майстори на тимбалес казват че да си закачиш "камбанки" и да ги удряш заедно с тимбалите не е израз на добър вкус, но вече младите го правят повсеместно и си е в реда на нещата... |
| |
|
|
| melody |
Публикувана в 13.12.2006 в 22:35
|

Известен

|
El Doctor писа:
.....Ето няколко думи и от мен за някои от инструментите....
Докторе... ...аз много,много ти благодаря за "няколкото" думи,които си написал... Отдавна си търсех някаква информация за инструментите...Радвам се,че си се "развихрил"...
Между другото имаше една лекция(Timing лекция )на Мануел Маскарел,която мисля,че е свързана с темата....Дали някой има видео от тогава?Аз лично не бях,за което съжалявам...
Редактирана от melody на 13.12.2006 в 22:42
...Животът не се мери с броя на вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни...
|
| |
|
|
| karfi4ka |
Публикувана в 14.12.2006 в 11:24
|

Известен

|
Аз нямам видео оттогава, защото все още не танцувах по онова време и не ходех по такива мероприятия, но имам записи с Маскарел, които ще ти харесат и са по темата.
:kr: |
| |
|
|
| tanyatasheva |
Публикувана в 14.12.2006 в 14:50
|

Известен

|
melody писа:
Между другото имаше една лекция( Timing лекция )на Мануел Маскарел,която мисля,че е свързана с темата....Дали някой има видео от тогава?Аз лично не бях,за което съжалявам...
Няма ли я в торента? Аз си я бях изтеглила преди време точно от този сайт, мога да ти я запиша.
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.
|
| |
|
|
| tanyatasheva |
Публикувана в 14.12.2006 в 14:57
|

Известен

|
Инструментите...............Ако има нещо, заради което обожавам салсата, което ме кара да се чувствам жива и да съм пристрастена към тази музика, това са точно инструментите, и по-точно перкусиите Това е, което ме кара да танцувам:rad::rad::rad:
Ако не успееш може да се разочароваш, но ако не опиташ си обречен.
|
| |
|
|
| admin |
Публикувана в 14.12.2006 в 18:17
|

Администратор

|
melody писа:
Между другото имаше една лекция( Timing лекция )на Мануел Маскарел,която мисля,че е свързана с темата....Дали някой има видео от тогава?Аз лично не бях,за което съжалявам...
Здрасти,
поднових торента с въпросната Timing лекция с Mascarel & Angel Ortiz
Лекция която се проведе по време на Първият Салса Уикенд в България!
това е директен линк към нея |
| |
|